Miercuri, 26 iunie, Mark Rutte, prim-ministrul interimar al Olandei, a fost numit oficial secretar general al NATO de către cele 32 de state membre ale alianței, preluând postul de la 1 octombrie, informează Agerpres.
Această numire a avut loc după ce Rutte a rămas singurul candidat în urma retragerii lui Klaus Iohannis, fiind anunțată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord.
În vârstă de 57 de ani, Rutte va succede norvegianului Jens Stoltenberg, care a ocupat această poziție timp de un deceniu. Stoltenberg l-a descris pe Rutte drept „un adevărat transatlantist, un lider puternic și un constructor de consens”. Rutte va deveni astfel al patrulea olandez care preia șefia NATO, după Dirk Stikker, Joseph Luns și Jaap de Hoop Scheffer.
Supranumit „Premierul teflon” pentru capacitatea sa de a rezista scandalurilor și „Domnul normal” pentru stilul său de viață modest, Rutte este cunoscut pentru simplitatea și realismul său. Alesul liberal se deplasează cu bicicleta, predă la un institut și folosește un telefon vechi, ceea ce i-a consolidat imaginea de om obișnuit, apropiat de cetățeni.
Provocări imediate pentru Rutte la conducerea NATO
Una dintre principalele provocări pentru Rutte va fi gestionarea relației cu Donald Trump, în cazul în care fostul președinte american va reveni la Casa Albă după alegerile din 5 noiembrie. Trump a amenințat în trecut că va retrage SUA din NATO și a criticat statele europene pentru că nu alocă 2% din PIB pentru apărare, o poziție pe care Rutte o consideră justificată. De fapt, nouă dintre cele 32 de state membre NATO încă nu îndeplinesc acest criteriu, iar Rutte va încerca să schimbe această situație.
Rutte și Trump au o relație bine conturată, iar liderul olandez a demonstrat capacitatea de a gestiona ieșirile fostului președinte american, abordându-l cu seriozitate și fără teamă. „Nu trebuie să ne plângem de Trump”, a declarat el, subliniind necesitatea de a colabora cu toți actorii internaționali.
În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, Rutte va trebui să se asigure că ajutorul ajunge la timp și să coordoneze eforturile NATO în acest sens. Summitul NATO de la Washington va oficializa acest rol coordonator al alianței, nu doar al SUA. Rutte va căuta un angajament de 40 de miliarde de euro anual pentru susținerea Ucrainei împotriva agresiunii ruse, un obiectiv complicat de divergențele interne din cadrul NATO.
De asemenea, Rutte va trebui să se asigure că NATO este pregătită de luptă în eventualitatea unei agresiuni ruse împotriva unui stat membru, insistând pe accelerarea producției de obuze și sisteme de apărare antiaeriană.
Mark Rutte preia conducerea NATO într-un context complex și tensionat, având de înfruntat provocări majore atât pe plan intern, cât și internațional. Cu o abordare pragmatică și realistă, el va trebui să consolideze alianța și să răspundă eficient la amenințările contemporane.