Julian Assange, cunoscutul fondator al WikiLeaks, a fost eliberat în mod neașteptat, după ce a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane, semnând un acord de recunoaștere a vinovăției. Anunțul a fost făcut de WikiLeaks și a fost confirmat de mai multe surse de încredere, inclusiv BBC, CNN și Bild.
În urma acordului, Assange, în vârstă de 52 de ani, va pleda vinovat la acuzațiile penale care i se aduc și va primi o pedeapsă de 62 de luni de închisoare, exact perioada pe care a petrecut-o deja în detenție în Marea Britanie. Astfel, fondatorul WikiLeaks va fi liber să se întoarcă imediat în Australia, țara sa natală.
Acordul trebuie să fie ratificat de un judecător federal, dar eliberarea lui Assange a fost deja confirmată de WikiLeaks. O audiere pentru recunoașterea acuzațiilor și stabilirea sentinței este programată în Insulele Mariane de Nord, un teritoriu sub suveranitatea SUA situat în vestul Pacificului, aproape de Australia. Procurorii Departamentului de Justiție au solicitat ca această procedură să aibă loc cât mai rapid posibil, din cauza refuzului lui Assange de a păși pe teritoriul continental al SUA.
Imediat după eliberare, Assange a fost văzut îmbarcându-se într-un avion charter VistaJet cu destinația inițială Bangkok, Thailanda, conform unei postări recente pe WikiLeaks X. Deși a părăsit solul britanic, fondatorul WikiLeaks rămâne subiectul unei atenții internaționale intense.
Julian Assange a fost acuzat de conspirație pentru obținerea și divulgarea de informații sensibile despre apărarea națională a SUA, după ce WikiLeaks a publicat sute de mii de documente clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Aceste dezvăluiri au reprezentat unele dintre cele mai mari breșe de securitate din istoria militară a Statelor Unite. Assange risca inițial o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare în SUA, fiind inculpat pentru 18 capete de acuzare.
Istoria juridică a lui Assange este lungă și complicată. A fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez legat de acuzații de infracțiuni sexuale, care au fost ulterior retrase. În anii ce au urmat, Assange a trăit în arest la domiciliu, a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra și, din 2019, a fost deținut la închisoarea de maximă securitate Belmarsh.
În 2022, ministrul britanic de interne a aprobat extrădarea sa în SUA, dar avocații lui Assange au făcut recurs, argumentând că este urmărit pentru opiniile sale politice. După o serie de apeluri, Înalta Curte britanică a respins ultimul recurs al lui Assange în iunie 2023, aducându-l periculos de aproape de extrădare.
Acum, cu acest nou acord, Assange este în sfârșit liber și se pregătește să-și înceapă o nouă viață în Australia, departe de tumultul care i-a marcat ultimul deceniu.