Atunci cand vine vorba despre ochi, cu totii cunoastem faptul ca exista persoane care au vederea perfecta si care nu au nevoie sa poarte ochelari de vedere si lentile de contact pentru a-si corecta vederea.
Cunoastem insa si faptul ca exista persoane care se confrunta cu diferite defecte de vedere printre care miopia, hipermetropia sau astigmatismul, iar din acest motiv isi indreapta atentia spre rame ochelari de vedere ochi de pisica, sau spre lentile de contact pentru a-si corecta vederea.
Exista insa foarte multe lucruri interesante despre ochiul uman pe care cu siguranta nu toata lumea le cunoaste, iar din acest motiv am ales sa le prezentam in urmatoarele randuri. Haideti sa descoperim impreuna asadar cateva lucruri interesante si curioase despre ochii nostrii.
- Testele oculare pot detecta schizofrenia. Tulburarea mentala poate fi diagnosticata cu o precizie de 98,3% folosind o examinare simpla a ochilor. Verificarile de testare pentru anomalii ale miscarii ochilor.
- Corneea este singurul tesut din corpul uman care nu contine vase de sange. Corneea trebuie sa ramana clara pentru a reflecta corect lumina. Daca ar fi prezente vasele de sange, acestea ar interfera cu acest proces.
- In spatiu, un astronaut nu poate plange. Datorita lipsei de greutate in spatiu, lacrimile nu cad. In schimb, ei colecteaza in bile mici si fac ochii unei persoane sa-l intepeneasca.
- Astigmatismul se refera la o curbura a corneei sau a unei lentile. Este o problema obisnuita si de obicei nu o problema grava. Acest lucru cauzeaza distorsiuni de vedere si lentile torice sunt prescrise pentru a ajuta la vederea persoanei.
- In spatele pupilei noastre este lentila – care este rotunda, plata si mai groasa spre mijloc. Este realizat din tesut transparent si flexibil, impreuna cu corneea, ajuta la focalizarea luminii asupra retinei.
- O parte din retina este insensibila la lumina. Ochii umani contin un mic punct orb, cunoscut sub numele de Punctum Caecum. Este rar observat, dat fiind faptul ca creierul nostru este capabil sa foloseasca informatii de la celalalt ochi pentru a umple golul vizibil.
- Diabetul afecteaza vasele de sange ale ochilor dumneavoastra. Daca aceste vase de sange sunt blocate sau scurgeri, atunci retina si, probabil, viziunea voastra vor fi afectate. Aceasta se numeste retinopatie diabetica si afecteaza 40% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat tip 1 si 20% din persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2.
- Diabetul este de obicei detectat mai intai in timpul unui test ocular. Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 nu au adesea simptome vizibile. Daca se intampla acest lucru, atunci conditia este adesea observata mai intai in timpul examinarilor oculare datorita unor hemoragii mici scurgeri din vasele de sange din spatele ochiului.
- Clipesti in medie de 4.200.000 de ori pe an. Scopul clipirii este de a lubrifia ochii. Adultii clipesc in jur de 15 – 20 de ori pe minut, ceea ce spun cercetatorii este mai mult decat cantitatea necesara pentru a mentine ochii umeziti.
- Bebelusii clipesc mult mai putin decat adultii. Exista mai multe teorii cu privire la motivul pentru care bebelusii clipeau doar o data sau de doua ori pe minut. Unii cercetatori cred ca se datoreaza faptului ca deschiderea ochilor unui copil este mult mai mica si, prin urmare, necesita o mai mica lubrifiere. Altii cred ca este pentru ca petrec atat de mult timp dormind, iar ochii obositi clipeau mai mult.