Mercenarii români care au fost trimiși să antreneze armata națională congoleză în lupta împotriva grupării paramilitare M23 au decis să vorbească despre experiențele lor din Africa. Condițiile de lucru dificile, echipamentul inadecvat și comportamentul necorespunzător al soldaților congolezi sunt doar câteva dintre problemele pe care le-au întâmpinat.
Dezvăluirile Mercenarilor
Unul dintre mercenarii români a relatat pentru Gândul că, deși misiunea lor principală era să instruiască armata congoleză, au fost nevoiți să se confrunte cu lipsa de pregătire și disciplina deficitară a soldaților locali. “Soldații congolezi sunt adesea beți, drogați și fricoși,” a spus acesta, adăugând că aceștia fug adesea de pe câmpul de luptă, lăsându-i pe mercenari în fața inamicului.
Recrutările lui Horațiu Potra
Multe dintre cadrele militare române au semnat contracte cu Horațiu Potra, un fost luptător în Legiunea Străină, cunoscut pentru relațiile sale în diverse țări africane. Potra a recrutat mercenari din rândurile fostelor trupe speciale ale Jandarmeriei și Serviciilor de Acțiuni Speciale ale Poliției Române.
Pierderi Tragice
Două victime recente din rândul mercenarilor români sunt Vasile Badea și Mihai Trocan. Badea a fost împușcat mortal în februarie, iar Trocan a decedat recent într-un spital din București după ce mașina blindată în care se afla a fost lovită de o rachetă. Un alt român și un moldovean au fost, de asemenea, uciși în atacuri coordonate de gruparea M23.
Realitățile din Congo
Mercenarii români au descris condițiile dure de pe teren. Ei au fost cazați în unități militare și au folosit echipamente de protecție precum căști și veste antiglonț, care însă nu sunt eficiente împotriva muniției de calibru mare folosite de inamici. “Noi tragem cu muniție NATO de 9 mm și 5,45 mm, în timp ce inamicii folosesc 7,62 mm și 14,5 mm,” a explicat unul dintre mercenari.
Provocările Cu Care Se Confruntă
Problemele sunt agravate de lipsa de disciplină și curaj a soldaților congolezi. În timpul atacurilor, aceștia adesea părăsesc câmpul de luptă, lăsându-i pe mercenari expuși. “Când a murit Vasile Badea, erau acolo 300 de congolezi. Toți au fugit, iar pe români și moldoveni i-au lăsat singuri sub focul lunetiștilor,” a povestit un mercenar.
Confesiunile mercenarilor români evidențiază pericolele și frustrările întâmpinate în Congo, unde, în ciuda eforturilor de a antrena armata locală, se confruntă cu o rezistență feroce și o lipsă de sprijin din partea soldaților congolezi. Această situație tensionată continuă să pună în pericol viețile celor implicați în aceste misiuni dificile.