Cu totii stim cat de important este sa tinem cont de imaginea personala. Fiecare detaliu legat de tinuta si nu numai este in masura sa contribuie la impresia pe care o facem celor din jur. Ori la capitolul calcat, este implicit conceptul de a nu omite un retus al cutelor, indiferent despre ce tip de haina este vorba.
Misiunea de a calca se pare ca nu este totusi pentru toata lumea. Desigur, pare atat de simplu, insa nu este. Un fier de calcat din seria celor ce se gasesc in comert nu are putere atat de mare pentru a calca la modul impecabil o haina.
In plus, multi nu stiu nici cum sa abordeze aceasta “activitate”, astfel incat ajung mai degraba sa afecteze calitatea unei tesaturi in loc sa o calce corespunzator. Un fier de calcat se insoteste de o masa de calcat si multa rabdare pana la finalizarea acestei misiuni.
Calcatul si aspectele premergatoare
Desigur ca o haina are nevoie cu atat mai mult de calcat, cu cat exista neglijenta in modul de spalare si uscare. Se pare ca este indicat ca imediat dupa spalare haina sa fie intinsa; stiai ca apa din aceasta, cand tesatura este inca umeda, ajuta la intinderea materialului?
Daca haina este lasata in cuva masinii, sansele ca uscarea sa implice si cute multe si greu de intins ulterior, sunt cu mult mai mari.
Daca se foloseste uscatorul din dotarea unei masini, atunci clar ca imediat dupa este necesara si calcarea. In orice caz, un truc din randul specialistilor este legat de faptul ca misiunea de a calca este mai usoara si eficienta cand o haina este inca umeda. Acest lucru favorizeaza intinderea materialului si eliminarea cutelor formate.
Cand incepi efectiv sa calci, ai putea sa te gandesti la folosirea unei folii de aluminiu plasate peste haina, dupa care sa aplici un material textil. Haina nu trebuie sa intre in contact direct cu talpa de fier pentru a se calca corect.
Acest truc ajuta la calcarea pe ambele parti in acelasi timp, prin efectul de transfer de caldura a foliei de aluminiu. In acest fel, nu se vor forma alte cute pe masura ce se calca o anumita parte a unei haine.
Calcatul pe dos este un alt mic secret al specialistilor, de la exterior la interior. Acest lucru este avantajos nu numai pentru a calca corect un guler spre exemplu. Asta ajuta la prevenirea acelor incretituri ce se formeaza de regula la colturi.
Calcatul pe cont propriu sau cu ajutor profi
Desigur ca pentru un caz minor, de a calca o tesatura ce se intinde usor, este de preferat sa calci pe cont propriu. Insa ce te faci cu acele haine care se incapataneaza sa se intinda perfect? Cu acele haine ce au nevoie de un tip perfect calcat, de dunga specifica pe mijloc, de presa?
Calcatul profesional este solutia. Pentru ca majoritatea spalatoriilor in zilele noastre dispun de un astfel de serviciu, este de preferat sa apelezi la acest segment de activitate, din nevoia si dorinta de a avea haine impecabile de fiecare data, ca scoase din linia de productie.